Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag 8-12, 13-16

 

Tisdag - torsdag 8-12, 13-16

 

Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

 

Dela

Mina synpunkter

Här kan du läsa ett urval av synpunkterna som kommer in via vår e-tjänst.

  • De synpunkter som vi anser vara av allmänt intresse och som belyser aktuella frågor publicerar vi här.
  • Alla synpunkter vidarebefordras alltid till berörd personal och kommunen tar del av synpunkten.
  • Synpunkter som innehåller personangrepp, hets mot folkgrupp, svordomar och andra olämpliga begrepp publicerar vi inte.
  • När synpunkten innehåller en aktuell fråga men också uttryck av olämplig karaktär, väljer vi att publicera med förbehåll att dessa meningar och begrepp raderas utan att sakfrågans innehåll äventyras.

2019-04-18

Påskpynt

Påskveckan har inletts och som vanligt och trevligt smyckas vår kommun med påskträd av allehanda slag. Många kommuner i Sverige (ca. 150 st) har valt att ersätta fjädrarna med annat material, som även är miljövänligt.
Kommunens träd har fortfarande fjädrar. Kan man garantera att fjädrarna inte kommer från djur som plockas innan de är döda?
Träden utanför våra affärer har inte fjädrar.

Svar direkt:

Tack för din synpunkt. Kommunen pyntar inte påskriset med fjädrar från fåglar.
Sedan ett antal år tillbaka pyntas riset med färgad ull. Leverantören är utvald för att tillgodose kommunen med material från ett hållbart perspektiv och med hänsyn til sund djurhållning.

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-04-15

Sopning vid busstsationen

När ska det sopas upp gruset på stationen? De har sopat mittengången, en inte där folk går på bussarna. De drar in gruset i bussen. Sen undrar jag varför det inte finns askfat där. Det ser för jävligt ut med alla fimpar på marken.

Svar direkt:

Tack för din synpunkt.

Sopning pågår i kommunen och i år har uppstarten förlagts till byarna utanför tätorten.
Sopning har påbörjats i tätorten och arbetet fortlöper som planerat och kommer att omfatta även busstationen.
Tyvärr är cigarettfimpar ett återkommande problem. Dessa tas löpande i samband med övrig städning.

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-04-11

Gatusopning - Smålandsvägen

Borde inte gatsopningen nått Smålandsvägen vid det här laget? Svårt som cyklist att cykla och bromsa i så mycket grus på asfalten

Svar direkt:

Tack för din synpunkt.

Sopning pågår och beräknas vara avslutad senast den 30:e maj. Kommunen har valt att alternera uppstart mellan orterna och i år har vi påbörjat sopningen i byarna utanför Örkelljunga tätort.

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-03-28

Fiberbrunn - Stockholmsvägen

Hur länge ska hålet på trottoaren vid Stockholmsvägen (vid Din X macken) finnas kvar, där ligger blottadefiberkabel i botten som någon sabotör kan skada.

Svar direkt:

Tack för din synpunkt.

Ditt ärende har kontrollerats med berörd entreprenör. Felet kommer att åtgärdas så snart entreprenören får den enhet som krävs för att åtgärda felet. Enheten är restnoterad hos leverantör.

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-03-25

Fritidsgårdarnas öppettider

Hej!  Jag blir mer o mer övertygad om att det behövs mer öppet på fritidsgårdarna. Ungdomar visar sig på speciellt ICA och Coop och för ett himla väsen. De åker så klart ut men i vissa fall är det nära till våldsamheter. Personalen borde inte pålastas denna typ av aktivitet.
Även om fritte är öppet måndag till fredag blir det oväsen så det är en annan fråga att lösa. Men Lördag-söndag är absolut något att ta en titt på. Givetvis måste samtal med anställda på ICA och Coop få ge sin syn på saken. Det är f.t. en ganska otrevlig situation. Dock inte hotfull i fysisk mening men allmänt sett oönskad.

Svar direkt:

Hej och tack för dina synpunkter.

Vi har öppet Fritidsgården Centrum fyra eftermiddagar och kvällar i veckan. Trots att vi har öppet och att det finns ett rikt föreningsliv väljer en del ungdomar att träffas vid våra mataffärer. Varför kan jag inte svara på men vi människor är sociala varelser och vill gärna vara där andra är. Kommunen har inte ansvar för affärerna och platsen runt utan det ligger på affärsinnehavarna. Det är alltså deras arbete att bestämma vilka som får sitta på stolar och bänkar både inne och utanför affären. Om stämningen blir hotfull behöver personalen ringa polisen. Jag kommer att ta kontakt med personalen och få deras syn på saken.

Vi har inte öppet på helgerna men är ute och arbetar i det fria istället vissa kvällar och när behovet uppkommer.

Jeanette Kringstad
ansvarig fritidsgårdar/fältverksamhet

 

2019-03-18

Film på webbplatsens sidor om näringsliv och arbete

http://www.orkelljunga.se/16/naringsliv-och-arbete.html

Filmen är en katastrof. Vem i vår kommun kan relatera till något av de som visas i den? Hur bra är det för miljön att flyga flera ggr i veckan till Stockholm? Hur känner man sig som kvinna i vår kommun med de sämsta lönerna i hela Sverige när man ser detta? Att hon sen får gå upp klockan tre för att hinna med allt är en annan historia. Överklass och mycket pengar är inte lycka.
Filmen är allt annat än det livet är. Jag hoppas verkligen inte vi betalar för den? Vill gärna veta hur ni tänker eller har tänkt kring detta? Är det reklam för vår kommun?

Svar direkt:

Tack för din synpunkt.
Vad tråkigt att du inte tycker filmen ger en verklighetsförankrad bild. Syftet är att rent allmänt lyfta fram nordvästra Skånes tillgänglighet för att bo, pendla och jobba på andra ställen. När den producerades och publicerades för ca två år sedan var inte miljöfokuset lika stort på flyget som miljöbov. I dagens ljus ser det såklart annorlunda ut. Det har du rätt i.
Örkelljunga Kommun har inte specifikt betalat för produktion och publicering av filmen. Filmen är reklam för nordvästra Skåne och inte specifikt för Örkelljunga Kommun. Örkelljunga ingår i samarbetet ”Familjen Helsingborg” och är därför publicerad på vår hemsida. Filmens syfte är att lyfta det geografiska lägets fördelar för alla 11 kommuner som ingår i Familjen Helsingborg.

Krister Persson
Näringslivs- och turistchef

 

2019-03-18

Rörande uppställningsplats för entreprenör inom Ejdern området.
Hej!
Bor på Ejdern Timmergatan 2d
har undran om tomten framför oss, vi har köksfönstret mot tomten där vi sitter ofta "i köket" för tillfället ingen arbets plats men Smedjeryd har den som uppställningsplats för sina maskiner mm inte så trevligt att sitta och titta på varje dag och helg eftersom det inte arbetas där, jag vet inte om det är ni som håller i detta eller frågan ska gå till Smedjeryd!

Svar direkt:

Tack för din synpunkt. Området är upplåten till entreprenör som är verksam och utför arbete för Örkelljunga Kommun. Uppställningsplatsen är temporär. Närmare frågor besvaras av Mark- och exploateringsingenjören på Örkelljunga Kommun. Telefonnummer: 0435-55 000

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-03-18

Rörande grenar på banvallen Åsljunga/Skånes Fagerhult
Hej, i hösten har kommunen röjt den gamla banvallen (Åsljunga-Skånes Fagerhult). Det var bra, men nu ligger det fortfarande rester av grenar kvar. Jag har nästan snubblat några gånger när jag gick ut för att jogga....Tacksam om kommunen snart kan ta bort den.

Svar direkt:

Tack för din synpunkt. Ditt ärende är registrerat och kontrolleras för åtgärd.

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-03-18

Rörande gåskadaver och klöv från hjortdjur.
Gick första "golfbanerundan" idag. I skogen till vä vid infarten till parkeringen vid avfart 70 ligger att kadaver av en gås (trol.) och en avsågad klöv från en större hjort. Är det något kommunen tar hand om ?

Svar direkt:

Tack för din synpunkt. Ditt ärende är registrerat och och detta åtgärdas så snart det är möjligt.

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-03-18

Rörande hydda med eldstad vid Skatepark
Någon vuxen person har byggt en hydda med eldstad nere vid skateparken/Isbanan. När jag var ute med hunden i tisdags morse vid ca 05:30 brand det i eldstaden o en person var där.

Svar direkt:

Tack för din synpunkt. Ärendet är kontrollerat och materialet är bortstädat.

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-03-18

Rörande släckta lampor
Det är trevligt att bo i en "upplyst" ort. Idag , lördag 20/10 har gatulamporna lyst, vilket de gjort i flera dagar.

Svar direkt:

Tack för din synpunkt. Ditt ärende är en felanmälan. Du har möjlighet under dygnets alla timmar att göra en felanmälan via kommunens hemsida; www.orkelljunga.se under fliken "Felanmälan".
Ditt ärende är registrerat för åtgärd.

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-03-18

Rörande skogning av parkmark i Eket
Skogning på parkmark. Ca två veckor sedan sågades grenar mer i Eket av parkkillarna i kommunen, men deras minne måste vara väldigt kort troligtvis till klockan 16:00. Sm bekant har det blåst rejält så de avsågade grenarna ligger nu mest i vägen och väntar på att någon ska förbarma sig över dessa.

Svar direkt:

Tack för din synpunkt. Ditt ärende kontrolleras för åtgärd.

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-03-18

Rörande trafik vid Beringskolan
Föräldrar parkerar på trottoaren så man tvingas ut med sina barn på gatan för att kunna komma förbi vid beringsskolan när de ska hämta och lämna. Om det nu inte finns parkering där så får man väl ta o parkera någon annanstanns o gå dit. Jag har bott här i 2 år. O alltså detta är under all kritik. Det är tillomed förbjudet att helt eller delvis parkera/stanna på en trottoar.

Svar direkt:

Tack för din synpunkt. Ärendet är en ordningsfråga och hanteras av Polisen. Det är ett föraransvar att känna till vilka trafikregler som gäller.

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-03-18

Tråkig entré på Södergården
Har sett väldigt tråkigt ut vid båda entréerna vid Södergården i sommar. Står tomma krukor utan en blomma i. Har varit så sen innan midsommar. Den ena används dessutom som askkopp. Har inte kommunen råd att plantera blommor i dem.

Svar direkt:

Tack för din synpunkt. Plantering av krukor i entrén till Södergården sköts av verksamheten på plats och ingår inte i uppdraget för Gata Parkenheten.

Anneli Enryd, Enhetschef

2019-01-03

Gängbildningar utanför Coop och ICA

Hej, jag undrar hur kommunen arbetar med de gängbildningar som är utanför Coop och Ica om dagarna/kvällarna? Det är obehagligt att gå in och ut i affärerna och många drar sig för att passera dessa gäng. Det kan inte vara meningen att det ska vara ett tillhåll för ungdomar.

Svar direkt:

Kommunen arbetar med att stävja buskörningar m.m. vid Coop och Ica genom att stänga av med bl.a. pollare. När vi sedan kommer till obehaget du upplever med gängbildning så är detta en fråga för polisen och den biten ligger utanför det kommunala ansvaret. Kommunen arbetar tillsammans med polisen i det lokala brottsförebyggande rådet och trycker på dessa frågor där.

Christian Larsson, Kommunalråd