Förbättrad trygghetskänsla i Örkelljunga

Foto: Polisen

Polisen presenterade i dagarna resultatet av 2017 års Trygghetsundersökning för lokalpolisområde Ängelholm som består av Båstad, Höganäs, Ängelholm och Örkelljunga. En undersökning som görs årligen och som mäter medborgarnas utsatthet för brott, känsla av otrygghet och erfarenheter av rättsväsendet.

Den sammanvägda bedömningen för Örkelljunga kommun är ett förbättrad problemindex från 2,34 förra året till 1,87 vilket motsvarar den nivå kommunen befann sig på 2013. Exempel på områden som förbättrats är skadegörelse, missbruksproblematik, oro för brott generellt, buskörning med mopeder och bilar som kör för fort.

- Vi ser att vissa områden förbättrat sig men vi är inte nöjda. Vi kommer till exempel fortsätta vidta åtgärder i centrum för att begränsa hastigheterna och buskörning med moped, säger Kommunstyrelsens ordförande Carina Zachau.

Nytt för i år är att mätningen gjorts i två delområden, centralorten samt resterande delar av kommunen. Värdena visar generellt något bättre resultat utanför tätorten men att man på landsbygden är mer orolig för inbrott i bostaden.

I jämförelse med övriga kommuner inom lokalpolisorådet hamnar Örkelljunga på en tredjeplats och i jämförelse med intilliggande inlandskommuner (Åstorp, Bjuv, Svalöv, Klippan och Perstorp) placerar sig Örkelljunga på delad förstaplats tillsammans med Perstorp.

Trygghetsmätningen används som en arbetsmetod för att stärka polisens lokala arbete, minska utsatthet för brott och utveckla samhällets möjligheter att förbättra tryggheten i lokalsamhället.

Örkelljungas resultat i Trygghetsundersökning 2017PDF