Stiftelsen Gripen skänker elcyklar till våra medmänniskor inom LSS- och äldreomsorg i Örkelljunga kommun

Hälsa, glädje och gemenskap är i fokus när Stiftelsen Gripen tillsammans med Örkelljunga kommun satsar på el- och parcyklar för äldre och funktionshindrade. Tanken är att fler ska ges möjlighet att få byta miljö och komma ut i naturen eller på byn.

- Vi är otroligt glada över att få detta bidrag från Stiftelsen Gripen. Vi arbetar med många personer med olika behov och kan nu ge dem en ny möjlighet till en annan form av meningsfull aktivitet, säger My Persson, enhetschef på Södergården.

Genom att vara stark fysiskt får vi bättre självkänsla och klarar av att göra mer på egen hand. Vi blir både starkare och tryggare i våra rörelser. Att vara utomhus och dessutom röra på sig skapar dubbel nytta. Andra positiva effekter av att skapa fler möjligheter till att röra på sig är ökad självständighet i den dagliga livsföringen. Oavsett ålder kan vi öka vår funktionsförmåga genom ett aktivt liv. Ökad självständighet ger också en ökad självkänsla och livskvalité.

- Att våra brukare får möjlighet att tillsammans med personal cykla på dessa fina anpassade cyklar ger miljöombyte, nya intryck och en stor känsla av frihet. Att själv få påverka fart, vägar och cykelsällskap är stora vinster för medbestämmande och delaktighet i sitt egna liv, säger Linda Haeggström, enhetschef LSS.

Det är två modeller av cyklar som Örkelljunga kommun får. En mer aktiv modell där känslan av att cykla på egen hand är stor. Med dessa cyklar är det lätt att vara ”igång”. Den andra modellen är en så kallad taximodell där det går att åka framtill.

- Att få komma ut och njuta och få vind i håret är också viktigt. Med cyklarna kommer det också finnas möjlighet att komma förbi sitt gamla hus eller gator man känner igen. Det väcker många härliga minnen, säger My.

Fakta

Stiftelsen Gripen gör sin största satsning någonsin när de skänker cyklar till kommuner i sitt verksamhetsområde. Till Örkelljunga kommun skänks:

• Två stycken elcyklar av taximodell till Tallgården och Södergården
  • Två stycken par-elcyklar av aktiv modell till Tallgården och Södergården
  • Fyra stycken par-elcyklar av aktiv modell till boende för funktionshindrade

Anhöriga kommer också att kunna låna cyklarna för att ta en tur med sina anhöriga.

För mer information kontakta:

My Persson Enhetschef Södergården Telefon: 0435- 553 52

Linda Haegström