Bevattningsförbud

Ihållande torka ger kraftigt sjunkande grundvattennivåer och även de med egen brunn uppmanas nu att vara sparsamma med sitt vatten och inte använda det för bevattning.

Redan i maj månad införde kommunen bevattningsförbud gällande vatten från kommunens vattenverk. Förbudet gäller även att använda vatten för att fylla privata pooler. De som har egen brunn har dock kunnat fortsätta att vattna. Kommunen har vattnat fotbollsplanerna med vatten från egen brunn (ej dricksvatten).

På grund av den i Skåne extremt ihållande torkan med kraftigt sjunkande grundvattennivåer som följd, har Länsstyrelsen nu uppmanat oss och allmänheten att vara sparsamma inte bara med dricksvatten utan även med vatten från egen brunn.
Efter Länsstyrelsens uppmaning kommer kommunen nu att sluta bevattna fotbollsplanerna. Vi vill även uppmana andra med egen brunn att följa kommunens exempel och inte vattna gräsmattor ens med vatten från egen brunn.

Vi mäter löpnade grundvattennivån och märker att tillrinningen till våra vattentäkter nu är oroväckande långsam, detta som en följd av den låga grundvattennivån.

Vi vill även påminna om att Länsstyrelsen infört förbud mot bevattning med vatten från sjöar, åar och andra vattendrag. Det är endast tillåtet att ta vatten för att ge till djur.

Tips på hur du kan spara på vattnet:

I badrummet

• Duscha istället för att bada. Ta en snabbdusch istället för en lång dusch.
  • Stäng av vattnet när du schampoonerar eller tvålar in dig.
  • Låt inte vattnet rinna när du borstar tänderna.
  • Spola toaletten med snålspolning.
  • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
  • Laga eventuella läckor.

I köket

• Diska inte under rinnande vatten.
  • Om du diskar för hand kan du använda vattnet som blir över i baljan till skölja ur förpackningar. Torka ur kladdiga förpackningar med hushållspapper istället för att skölja dem.
  • Gillar du kallt vatten? Fyll en flaska med vatten och ha den i kylskåpet. Du slipper spola tills det blir kallt.
  • Fyll disk- och tvättmaskin innan du startar den och använd eko-/spar-program.
  • Vädra dina kläder i möjligaste mån istället för tvätt.
  • Vi har mjukt vatten i Örkelljunga kommun vilket innebär att det räcker med den lägsta doseringen av tvätt- och diskmedel för att det ska bli rent.

I trädgården

• Spara regnvatten i en tunna och använd vid vattning.
  • Använd vattenkanna för vattning.
  • Placera krukor med känsliga växter skuggigt.
  • Täckodling hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
  • Lägg inte ny gräsmatta eller plantera inga nya häckar under sommartid.