Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag 8-12, 13-16

 

Tisdag - torsdag 8-12, 13-16

 

Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

 

Dela

Hjälpmedel

Det finns många hjälpmedel som kan underlätta din vardag, till exempel en rollator, rullstol eller duschpall. Om du har en funktionsnedsättning som påverkar dina möjligheter att klara dina dagliga aktiviteter kan du vara i behov av ett hjälpmedel.

Kommunen ansvarar för merparten av personliga hjälpmedel för vuxna, till exempel manuell rullstol, rollator, badbräda, toalettförhöjare och minneshjälpmedel, är hjälpmedel som du kan få låna.

Du som är över 20 år, bosatt i kommunen och är i behov av hjälpmedel kan ta kontakt med arbetsterapeut eller fysioterapeut i det område du bor.

​Individuell utprovning

Hjälpmedel är en del av rehabiliteringen/habiliteringen och utprovas individuellt till dig av ansvarig personal. För att få rätt sorts hjälpmedel görs alltid en bedömning. Inom kommunen är det vanligast att en arbetsterapeut eller fysioterapeut gör en bedömning och provar ut hjälpmedlet i hemmiljön. Om hjälpmedlet inte fungerar som det var tänkt i din vardag kontaktar du den ansvariga arbetsterapeuten/fysioterapeuten.

Det görs även en uppföljning av arbetsterapeut eller fysioterapeut.

Underhåll och reparationer

Du ansvarar själv för att se över om ditt hjälpmedel är helt och rent. Du får inte själv laga hjälpmedlet eller göra någon förändring. Uppstår det fel på hjälpmedlet tag snarast kontakt med din arbetsterapeut/fysioterapeut.

Avgift

Hjälpmedel för kommuninvånare är kostnadsfria men en hemsjukvårdsavgift på 300 kronor debiteras för bedömning, instruktion och leverans.

Återlämning

När ett hjälpmedel inte längre används eller vid flytt utanför Örkelljunga kommun ska hjälpmedlet återlämnas väl rengjort till Tallgården. Återlämningsstället finns till höger i korridoren när du går in genom huvudentrén. Fyll i en återlämningslapp och sätt på hjälpmedlet. Ytterdörren är öppen 8-16. Övrig tid ring på klockan.

Adress: Tallgården, Göingegatan 5, 286 32 Ökelljunga. Länk till Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Öppettider: Helgfria vardagar, måndag-fredag klockan 08.00 -16.00

Vid frågor inför återlämning ring växeln, 0435-550 00, så kopplas du till fysioterapeut/arbetsterapeut, eller ring till hjälpmedelsassistent Annelie Johnsson, måndagar eller torsdagar, telefon 073-435 55 64.

Region Skåne och deras ansvar

Kommunen ansvarar inte för alla hjälpmedel utan Region Skåne har ansvar för hjälpmedel för barn och ungdomar upp till 20 år. För personer över 20 år ansvarar Region Skåne för elektriska rullstolar, kommunikationshjälpmedel, vissa sittanpassningar, vridbara bilstolar samt hjälpmedel vid syn och hörselnedsättningar.

Om du planerar flytta till eller från Örkelljunga

Ta i god tid kontakt med din nuvarande arbetsterapeut eller fysioterapeut för att få veta hur du ska göra med de hjälpmedel som du har lånat.