Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:




Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Reception:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Rehabilitering, habilitering och hjälpmedel

Rehabilitering och habilitering

En funktionsnedsättning på grund av skada eller sjukdom kan påverka en persons förmåga att utföra dagliga aktiviteter såsom vid dusch och toalettbesök, påklädning, att gå och stå, matlagning eller andra dagliga göromål.

Rehabilitering innebär att en persons olika funktioner och förmågor tränas efter till exempel en skada eller sjukdom.

Habilitering innebär att förebygga och minska de svårigheter som medfödda funktionsnedsättningar kan medföra i det dagliga livet.

Kommunens ansvar

Kommunen har ansvar för rehabilitering och habilitering i hemmet om en person inte kan, själv eller med hjälp av assistans/ledsagare, ta sig till vårdcentralens arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast. Kommunens ansvar gäller personer över 20 år.

Vid besök av arbetsterapeut eller fysioterapeut görs en bedömning av den enskilde individens behov för att dennes vardag ska fungera så bra som möjligt. Utifrån denna behovsbedömning kan sedan olika insatser initieras. Det kan handla om exempelvis förskrivning av hjälpmedel, träning av fysiska eller kognitiva funktioner, översyn av hemmiljö och ansökan om bostadsanpassning.

Hjälpmedel

Örkelljunga kommun ansvarar för merparten av personliga hjälpmedel för personer över 20 år som är folkbokförda i kommunen. Hjälpmedel ska bidra till att öka personens möjlighet att leva ett gott liv vid en fysisk eller kognitiv funktionsnedsättning. Exempel på hjälpmedel är rollator, rullstol, badbräda, toalettförhöjning eller minneshjälpmedel. 

På 1177.se, sjukvårdsupplysningens webbplats Länk till annan webbplats. finns mer information om olika hjälpmedel. Varje hjälpmedel provas ut av kommunens arbetsterapeut eller fysioterapeut och är individuellt anpassat för personen som ska använda det.

Kommunen ansvarar inte för hjälpmedel till personer under 20 år, elrullstolar samt syn- och hörselhjälpmedel. Är du i behov av denna sorts hjälpmedel tar du kontakt med Region Skåne.

Avgift

Vid bedömt behov av hjälpmedel eller rehabilitering debiteras en hemsjukvårdsavgift.

Från och med 2023-06-01 införs abonnemangsavgift för hjälpmedel.

Underhåll och reparationer

Ordinerat hjälpmedel är ett lån från Örkelljunga kommun. Användaren ansvarar själv för normalt underhåll, till exempel pumpning och rengöring av hjälpmedlet. Kontakta arbetsterapeut eller fysioterapeut vid behov av reparation av hjälpmedel.

Återlämning

Hjälpmedel ska återlämnas:

  • När ett hjälpmedel inte längre används
  • Vid flytt från Örkelljunga kommun
  • När legitimerad personal bedömer att hjälpmedlet inte är ändamålsenligt eller säkert

Hjälpmedel ska återlämnas rena och kompletta. Återlämning sker på Tallgården, ingång på gaveln av huset, källarplan. Följ skyltanvisning ”Hjälpmedel”.

Adress: Tallgården, Göingegatan 5, 286 32 Örkelljunga. Länk till karta, Eniros webbplats Länk till annan webbplats.

Vår hjälpmedelsassistent är tillgänglig för återlämning av hjälpmedel:

  • Måndagar 13.30-15.30
  • Övrig tid enligt överrenskommelse

Vid frågor inför återlämning ring växeln, 0435-55000, för vidarekoppling till hjälpmedelsassistent.

Om du planerar att flytta till Örkelljunga kommun

Ta kontakt med arbetsterapeut eller fysioterapeut i din nuvarande kommun i god tid innan flytt för att få veta hur du ska göra med de hjälpmedel som du har lånat.

Tillfällig vistelse

Läs mer om vad du behöver tänka på vid tillfällig vistelse i Örkelljunga kommun.