Henryssons - Musikriketkonsert

Sång och cello med Katarina och Svante Henrysson

Repertoaren har vuxit fram under lång tid och spänner över jazz, pop, folkton, indisk raga och ett stänk klassik repertoar. Kompositörerna utgörs följaktligen av en blandad skara allt ifrån Elton John, Joni Mitchell, Paul Simon, Prince, Katarina och Svante själva till J.S.Bach och John Coltrane. Även något på svenska kan dyka upp i form av texter av Cornelis Vreeswijk och Tage Danielsson.

Konserten vävs ihop av improviserande mellanspel och lite prat. Stora delar av musiken finns på cd´n High Low or in Between som släpptes hösten 2015 (BIS). Cello arrangemangen är uteslutande komponerade av Svante.

Katarina Henryson: Sången har varit hennes uttryck allt sedan hon gick i Adolf Fredriks Musikklasser som barn, vidare på Musikhögskolan i Stockholm och under 90-talet som studio- och kör-sångerska inom pop och soulgenren. Som en av originalmedlemmarna i sånggruppen The Real Group sedan starten 1984, har Katarina varit med och skapat en unik ensemble. Gruppen har bildat ett nordiskt exempel i världen inom vokalgruppsmusiken idag, där Katarinas flexibla altstämma och speciella scenutstrålning varit en av hörnstenarna i 32 år. Tillsammans med The Real Group har hon gjort ett stort antal skivor och tusentals konserter över hela världen. Förutom sången ägnar hon sig åt att komponera musik och sångtexter. Kärleken till jazz och folkmusik är en utgångspunkt, och hennes sångsätt har ett rakt och okonstlat uttryck, som av någon har beskrivits som “soulmadrigal”.

Svante Henryson: har en bredare repertoar än de flesta. Tyngdpunkten ligger i en modern, sofistikerad jazz – han hör till det högkvalitativa skivbolaget ECM:s stall, och 2014 utsågs han till Årets jazzmusiker av Sveriges Radio. Men han är lika hemma i modern konstmusik som i den avancerade jazzen, och spelar både Vivaldi och hårdrock. Denne mångsidige multimusiker har på senare tid rönt stora framgångar som komponist, bland annat med en prisbelönt sonat för soloviolin och oratoriet Vidderna inom mig till texter på samiska av Nils-Aslak Valkeapää. Han har hunnit med mycket: efter en tidig karriär som professionell orkesterkontrabasist, bl a som solobasist i Oslofilharmonien, breddade han sin repertoar med både cello och elbas, två instrument han också har komponerat flera solokonserter för. Under en period spelade han hårdrock tillsammans med Yngwie Malmsteen. I dag kan man höra honom spela elektrifierad akustisk cello tillsammans med klarinettisten Martin Fröst, eller barockmusik på elbas. Bland andra artister han arbetar med finns Elvis Costello, Anne Sofie von Otter, Steve Gadd, Jon Balke, Ketil Bjørnstad, Wolfgang Muthspiel, Malena Ernman, Mats Bergström. 2015 belönades Svante Henryson med Nordiska Rådets Musikpris och 2016 valdes han in i Musikaliska Akademien.

Datum: 25 april

Tid: 19.00