Operautflykt med Örkelljunga Teaterförening

Utflykt till Malmö Opera för att se Spelman på taket

Spelman på taket (Fiddler on the roof) är en amerikansk musikal från 1964. Musikalen bygger på Sholem Aleichems roman Tewje der Milchiger som utgavs på jiddish 1894. Musiken är skriven av Jerry Bock och är tydligt inspirerad av klezmermusik. Den mest kända melodin är Om jag hade pengar. Philip Zandén gör rollen som mjölkutköraren Tevje och Katarina Ewerlöf rollen som hans hustru Golda i Malmö Operas uppsättning av musikalen som har premiär den 2 september. Föreställning regisseras av Orpa Phelan.

Musikalen utspelar sig 1905 i Anatevka, en fiktiv shtetl (judisk by) i det judiska bosättningsområdet i Tsarryssland. Huvudpersonen Tevje kämpar för att bevara de judiska traditionerna gentemot döttrarnas strävan och vilja att gifta sej med män som inte valts på traditionellt sätt. Denna familjekonflikt utspelar sej mot en bakgrund av yttre oroligheter – förföljelser av och pogromer mot judar samt politiska motsättningar i det förrevolutionära Ryssland. Tevje hävdar att utan sina traditioner skulle de vara lika osäkra ”som en spelman på taket”. Samtidigt som musikalen skildrar familje- och bylivet med stor kärlek, mycket humor och värme – visar den på orättvisor, maktfullkomlighet och brist på humanism i en politisk orolig tid. Berättelsen från förra seklets början har med andra ord stor relevans även idag.

Anmälan snarast men senast den 10 juni och betalning skall ske senast den 20 juni.

Datum: 2 september (premiär)

Tid: Buss avgår från Kungsskolan, Örkelljunga kl. 15:15 och från Tivoli, Helsingborg kl. 16:00. Föreställningen börjar kl. 18.00.

Plats: Malmö Opera

Arrangör: Örkelljunga Teaterförening i samarbete med Malmö Opera

Biljetter: Medlemmar 800 kr, övriga 900 kr inkl. bussresa. Biljetter och mat beställes per mail christina.fristrom@gmail.com eller per telefon Christina Carlsson 0705-18 38 01 eller Åsa Alsonius 0708-89 16 58 så snart som möjligt men senast den 10 juni.

Boka och betala samtidigt med biljetten. Din betalning skall vara inne på BG 5930-1903 senast den 20 juni. Glöm inte att ange namn!

Mat: Räksmörgås 135.-, vegetariska tapas 95.-. vitt vin 70.-, rött vin 70.-, vatten 28.- Förbeställd mat står uppdukad i övre foajén innan föreställningen.