Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag 8-12, 13-16

 

Tisdag - torsdag 8-12, 13-16

 

Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

 

Dela

Örkelljungabygden

Värsjön

Närheten till Öresund och möjligheten att på ett bekvämt sätt göra dagsutflykter, gör örkelljungabygden till en lämplig lägerplats. Övernattningsställena är många och varierande.

Øthknælyung

Namnet Örkelljunga, som kommer av Øthknælyung (ljungöken), tillkom redan på 1300-talet. År 1795 skriver Carl August Ehrensvärd: "Trakten består av vackra provbitar ur Blekinges landskaper, men alltid utströdda över ljungblommans hav, så att en resande liknar ett skepp som utgått för att upptäcka öar i Medelhavet. Man är en förvillad comet, som i ohyggliga rymderna stöter på stjärnorna."

Sägnen om Örkelljunga kyrkklocka

Kyrkan behövde en kyrkklocka. Gälbgjutarmästaren, boende i Danmark, gav arbetet åt sin gesäll Fante som vid gjutningen tog för mycket silver. Med färdig klocka reste Fante till Örkelljunga. Silvret gjorde klangen så stark att den hördes ända till mästaren i Köpenhamn. Han begrep orsaken och for uppretad mot Örkelljunga. Söder om Örkelljunga mötte han sin lärling och dräpte honom. Platsen kallas sedan dess "Fantehåla" och där sägs Fante spöka än idag.

Med klockan gick det illa

Vid en ringning flög den ut från tornet och sjönk i Prästsjön. Ryktet sade att den kunde bärgas av ett par vita "tvillingstutar" men ingen som hjälpte till fick säga ett enda ord, ty då blev det omöjligt. Efter stort besvär fann man klockan, spände för stutarna och drog. Men när klockan kom upp glömde de sig. Någon ropade: "Där har vi henne". Genast föll klockan tillbaka i djupet och blev omöjlig att finna.

Örkelljunga Skyttepaviljong

Ingen tycks veta när Örkelljunga Skyttepaviljong byggdes, endast att det var i början på 1900-talet. Skyttegillet hade redan år 1905 cirka 130 medlemmar och troligen anlades paviljongen med skjutbana under denna tid. Några fotografier av Örkelljunga Skyttepaviljong finns inte, då det betraktades som syndigt att dansa och en anständig fotograf kunde då inte tänka sig att ta bilder av något så simpelt som en dansbana. Men varenda söndag dansade man.

Protesterna mot paviljongen i förening med en ansträngd ekonomi gjorde att paviljongen såldes till Godtemplarföreningen. De flyttade byggnaden, men funktionen som dansbana kvarstod. Harald Andersson, Godtemplarföreningens ordförande, köpte senare paviljongen och drev där en biograf som hette Scala.

Örkelljunga skyttepaviljong

Örkelljunga Skyttepaviljong, Alf Ekberg 1986. Fasadutsmyckning i centrala Örkelljunga.

En känd schlager

Lyssna till en inspelning av Calle Reinholdz från 1950länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Beredskapsmannen Arne Pärsson var under andra världskriget förlagd till trakten och skrev då den berömda schlagertexten om Örkelljunga SkyttepaviljongPDF utan att någonsin sett den.