Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:




Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Bäst att leva-index 2024: Örkelljunga kommun klättrar med högre rankning inom offentlig ekonomi, privatekonomi, trygghet, jobb och karriär

Örkelljunga kommun klättrar i den årliga rankingen om var det är bäst att leva.

Den årliga rankingen utifrån var det är bäst att leva i Sverige har nyligen publicerats. Sedan 2006 har Fokus rankat Sveriges kommuner utifrån var det är bäst att leva. Undersökningen sker i samarbete med analysföretaget Infostat. De områden som rankas är: Utbildning, Vård och omsorg, Jobb och karriär, Infrastruktur, Trygghet, Serviceutbud, Fritid, Privatekonomi, Offentlig ekonomi.

På rankingen i sin helhet i Bäst att leva-index:et gör Örkelljunga kommun en klättring från plats 128 till 123. 

Utvecklingsområden finns alltid att arbeta vidare med. Fritid har en nedåtgående trend. Den positiva förändringen är inom jobb och karriär som mäter arbetsmarknadsinsatser, där kommunen går upp från 3,1 till 3,5.

Socialförvaltningen har genomfört flera åtgärder inom arbetsmarknad, flera ungdomar i vård och omsorg, samverkan med olika parter: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, sjukvård, samverkan inom FINSAM - en väg in, samt aktiviteter för snabbare väg till självförsörjning. Förra året höjdes antalet feriepraktikplatser från 30 till 50, och i år har en ytterligare höjning ägt rum, upp till 60 platser med stöd av statsbidrag för ungdomsjobb.

Örkelljunga kommun placerar sig på delad tredjeplats inom kategorin ”Offentlig ekonomi” i hela landet. Ett av kommunens övergripande mål är att Örkelljunga kommun ska ha en ekonomi i balans och hög grad av finansiell stabilitet. Örkelljunga kommun har en stabil ekonomi i grunden samt har redovisat positiva resultat de senaste åren och de finansiella målen har uppfyllts, vilket speglar sig i placeringen med hög soliditet och en stark finansiell ställning.

I nordvästra Skåne, totalt sett, kommer Örkelljunga på topp fyra. En delad förstaplats inom kategorin ”Trygghet” och en delad andraplats inom kategorin ”privatekonomi” tillsammans med Perstorps kommun.

Läs mer om resultatet (Fokus webbplats) Länk till annan webbplats.