Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:




Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Förebyggandeenheten berättar: “Jag har sällan träffat så trevliga ungdomar som just i Örkelljunga!”

Kommundirektören besöker Socialförvaltningen och får chans att höra och se om allt som de har att erbjuda kommunens invånare. Följ med!

På Källan möter vi nästan alla medarbetarna på förebyggandeenheten på en gång: familjebehandlare/behandlare, aktivitetsledare, fältsekreteraren, personligt ombud och enhetschefen, totalt 9 personer och dessutom en socionomstudent från Lund som gör sin praktik här. Förebyggandeenheten är den nyaste och minsta enheten inom socialförvaltningen. Vi välkomnas in i en hemtrevlig lokal: här förmedlas en känsla av lugn och trygghet!

Vit byggnad med skylt: "Källan". Fyra personer sitter i gemensamt samtal.

Öppenvården utgår från Källan på Bäckgatan 4 i Örkelljunga. På bilden till höger samtalar Björn Magnusson, familjebehandlare, Elin Mether, personligt ombud, Andreas Berglund, missbruksbehandlare/beroendeterapeut med Ardiana Demjaha, kommundirektör.

Under samtalen framgår det tydligt att detta är en enhet som följer med kommuninvånarna från födseln till seniorlivet. Här erbjuds en stor bredd av insatser:

  • föräldraskapsstöd till blivande föräldrar och föräldrar till barn 0–6 år, på Familjecentralen.
  • stöd och hjälp till dig som hamnat i en kris och/eller en sorg
  • stöd till barn och unga 0–18 år och deras familjer
  • stöd till vuxna med psykisk ohälsa
  • stöd till vuxna med missbruksproblematik
  • stöd till vuxna vid våld i nära relationer
  • stöd till seniorer utifrån ett hälsofrämjande och förebyggande perspektiv

Här finns dessutom ett personligt ombud som hjälper personer med psykisk ohälsa och en försvårande vardag som en följd av det, att leva ett mer självständigt liv. Därigenom ges de möjlighet att ta del av samhällets utbud av vård, stöd och service på jämlika villkor.

Leksaksgrävmaskin, mjukisdjur, plåtburk och penntroll. Visitkort med kontaktuppgifter till stödorganisationer.

Lokalerna på Källan är anpassade för många olika behov och i en hörna finns leksaker och aktivitetsyta för barn som är på besök. Förebyggandeenheten arbetar med en mängd olika behov och förmedlar kontakter till ett stort antal stödjande organisationer.

Personalstyrkan omfattar en gedigen samlad kompetens och många olika sorters erfarenheter. Fältsekreteraren Patrik Niklasson som arbetat på flera andra platser i Sverige förut utbrister spontant: - Jag har sällan träffat så trevliga ungdomar som just i Örkelljunga!

Och vi kommer till att prata om all den livsglädje och optimism som finns i kommunen. Det är ett oväntat ämne just på den enheten som arbetar så mycket med att stödja individer i deras svåra stunder i livet men, ska det visa sig, en känsla som är djupt rotad i den här arbetsgruppen. Andreas Berglund som är familjebehandlare berättar hur kommunens värdegrund (Kunskap, Omtanke, Handling) sätter ord på hur de arbetar:

Kunskap -Vi har kollegial handledning och lär oss oerhört mycket av varandra, just tack vare den höga kompetens som finns samlad i gruppen.

Omtanke –Vi rår om varandra och delar bördorna. Omtanken vi har om varandra tror jag lyser igenom i allt vårt arbete. Som behandlare är mitt bemötande ett av mina främsta arbetsverktyg och om jag inte kände omtanke om de jag möter skulle jag inte kunna hjälpa dem.

Handling -Vi arbetar lösningsfokuserat och är flexibla i vårt arbetssätt tack vare ett stort engagemang och en bra process som vuxit fram i samarbete med socialtjänsten. Vi har en tydlig arbetsgång och vet när vi uppfyllt målen.

- Tack vare detta kan vi göra skillnad för individer i alla åldrar, varje dag och det är det som gör vårt arbete meningsfullt! Hela gruppen instämmer.

Gruppfotografi på hela enheten

På Förebyggandeenheten träffar vi, från vänster:
Främre raden: Pia Jonsson, aktivitetsledare och LOTS-samordnare för seniorer, Ardiana Demjaha, kommundirektör, Björn Magnusson, familjebehandlare och samordnare på familjecentralen, Daniel Brodzinski, socionomstuderande på verksamhetsförlagd praktik, Elin Mether, personligt ombud och behandlare, Patrik Niklasson, fältsekreterare, Ann-Sophie Armerin, enhetschef förebyggandeenheten.
Bakre raden: Andreas Berglund, missbruksbehandlare/beroendeterapeut (KBT), Gitte Andersson, familjebehandlare och leg. sjukhuskurator, Malena Kristiansson, aktivitetsledare på träffpunkt Ankaret, Susanna Grönroos, familjebehandlare.
Fattas på bilden: Susanne Bengtsson, aktivitetsledare på träffpunkt Ankaret och Helene Andersson, aktivitetsledare och LOTS-samordnare för seniorer.

Verksamhetsbesöket avslutas med en kort promenad bort till en annan lokal, Träffpunkt Ankaret. Det är en träffpunkt för vuxna med psykisk ohälsa. Här finns två aktivitetsledare som skapar ett socialt sammanhang med meningsfullt innehåll och som erbjuder stöd och råd i att hantera en svår vardag samt ger en möjlighet att bryta ofrivillig ensamhet. Här finns tillgång till dator för den som behöver hjälp med digitala ärenden, ett avskilt rum med en arbetsbänk där man kan fokusera på en praktisk uppgift, ett väldigt trivsamt vardagsrum där deltagarna har morgonsamling och umgås under dagen och från det lilla köket sprids en doft av nybakade småkakor -en av deltagarna är en mycket hängiven bagare!

Rum möblerat med soffa, fåtöljer, soffbord och krukväxter.

Träffpunkt Ankaret har skapat en miljö som deltagarna ska kunna känna sig hemtama och avslappnade i.

Förebyggandeenheten erbjuder stöd och hjälp till kommuninvånare i alla åldrar, utifrån den enskildes upplevelse av behov av stöd. Det kan vara att du har hamnat i en kris och/eller en sorg, att du har konflikter hemma inom familjen, att du behöver strategier i ditt föräldraskap eller stöd och råd i en destruktiv livsstil. Vill du komma i kontakt med dem så börja här och klicka dig fram till det området som du har behov inom: Öppenvården

Verksamhetsbesöken ingår i kommunens utvecklingsarbete

Utifrån kommunens utvecklingsprojekt ”Service och bemötande” träffar kommundirektör Ardiana Demjaha våra medarbetare på plats i verksamheterna. Under besöken genomför Ardiana ingående samtal med personal på plats. Här tar vi tillfället att berätta om allt det fina arbete som görs inom Örkelljunga kommuns verksamheter.

Tidigare i höst har vi besökt:

Samordnarna inom hemtjänst och boendestöd

Arbetsmarknadsenheten

Nästa besök blir hos Myndighetsenhetens handläggare för barn och unga. Håll utkik!