Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:


Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Information med anledning av kriget i Ukraina

Just nu får vi många frågor till kommunen med anledning av kriget i Ukraina. Här samlar vi aktuell information som gäller Örkelljunga, men även svar på mer generella frågor.

Örkelljunga kommun har aktiverat krisorganisationen

Kommunens centrala krisledningsorganisation har aktiverats och ledningsfunktionerna träffas regelbundet för att samordna och effektivisera kommunens insatser. Kommunledningen följer utvecklingen och direktiven från regeringen och berörda myndigheter.

Svenska myndigheter om vad vi vet just nu, Krisinformations webbplats Länk till annan webbplats.

Flyktingar till Örkelljunga

Kommunens beredskap att ta emot flyktingar från Ukraina är god. Akuta boendeplatser står klara för att ta emot de personer som hänvisas hit, efter att de sökt uppehållstillstånd på Migrationsverket.

Vi bygger nu upp en organisation för att kunna möta behoven som uppstår, särskilt inom socialtjänsten och utbildningsverksamheterna.

Barnomsorg, skola och utbildning för nyanlända

För information om barnomsorg och skolor i Örkelljunga kommun, besök sidan
Ny i Sverige: barnomsorg och utbildning

 

Vanliga frågor och svar:

Det är Migrationsverket som ansvarar för boende till asylsökande och kommunen tar hand om boende och omsorg för ensamkommande barn.

Örkelljunga kommun har ett väl inarbetat sätt och resurser för att kunna ta hand om nyanlända med uppehållstillstånd.

Örkelljunga kommun använder endast tolktjänster via upphandlade leverantörer. Vi råder dig att erbjuda dina tjänster till enskilda hjälpinitiativ och frivilligorganisationer.

Örkelljunga kommun har inte möjlighet att ta emot kläder, mat eller andra gåvor, utan hänvisar till enskilda hjälpinitiativ och frivilligorganisationer. Kommunen har inte heller möjlighet att förmedla privata bostäder åt flyktingar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har samlat tips till privatpersoner här Länk till annan webbplats..

MSB har också tagit fram broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, som delades ut till samtliga svenska hushåll år 2018. Broschyren finns på svenska har blivit översatt till 14 andra språk. Beställ eller ladda ner broschyren på msb.se. Länk till annan webbplats.

Du använder, vid behov, det skyddsrum som finns närmast där du befinner dig.

Här kan du se var skyddsrummen finns i Örkelljunga. Länk till annan webbplats.

www.msb.se Länk till annan webbplats. finns svar på fler vanliga frågor om skyddsrum i Sverige.
Tel 0771-240 240. E-mail: registrator@msb.se

Ta dig till ett annat skyddande utrymme till exempel en källare eller tunnel.
Läs mer på MSB:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Skyddsrummen finns huvudsakligen i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd.

Karta som visar var alla tutor är placerade finns på MSB's webbplats. Här hittar du kartan: https://gisapp.msb.se/apps/kartportal/enkel-karta_VMA.html Länk till annan webbplats.

MSB ger också svar på andra vanliga frågor om VMA. De svaren hittar du här: https://www.msb.se/.../fragor-och-svar-om-utomhusvarning.../ Länk till annan webbplats.