Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:


Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Daglig verksamhet

Trestegsmodellen

Syftet med vår trestegsmodell är att alla deltagare på daglig verksamhet i Örkelljunga kommun ska få en individuellt anpassad och meningsfull sysselsättning med möjlighet att utvecklas mot ett arbete utanför daglig verksamhet.

Det är viktigt för oss att förmedla informationen om de olika stegen. Så att varje deltagare får sin sysselsättning i det steg som är bäst anpassade efter behov och önskemål.

Steg 1 - Vågen

Här erbjuder vi dig att vara i en individuellt anpassad miljö i våra lokaler på Hjelmsjöhof i Örkelljunga. Du får stöd och hjälp av en aktivitetshandledare med att hitta en meningsfull sysselsättning där dina behov styr. Dina aktiviteter är kravlösa och ger dig gemenskap, personlig utveckling och miljöombyte. Vi jobbar till exempel med fritt skapande, legoarbete, sinnesstimulering och träning.

Steg 2 - Serviceteamet

Här erbjuder vi dig en meningsfull sysselsättning i serviceteamet på arbetsmarknad och integration (AMI) i Örkelljunga, med möjlighet att utvecklas i individuellt anpassade arbetsuppgifter.

Vi arbetar bland annat med olika serviceuppdrag, exempelvis biltvätt, lokalvård och trädgårdsskötsel. Vi har även ett samarbete med äldreomsorgen i kommunen.

Om ditt mål är att arbeta i utflyttad verksamhet eller på en arbetsplats utanför daglig verksamhet finns det möjlighet att träna på uppgifter som du behöver kunna på en sådan arbetsplats till exempel att passa tider, meddela sig vid frånvaro och att vara en trevlig kollega.

Steg 2 - Hälsa med hästkraft

Här erbjuder vi dig en meningsfull sysselsättning på Hälsa med Hästkraft på Ingeborrarps friluftsmuseum vid Eket. Här har du har möjlighet till personlig utveckling i individuellt anpassade arbetsuppgifter.

Hälsa med Hästkraft är en daglig verksamhet för dig som vill jobba med djur och natur. Vi har islandshästar på gården. Vi jobbar med deltagarna i fokus och för att deltagarna ska ha stor inverkan i verksamheten.

Hälsa med Hästkrafts Radiopodd

Under 2021 drivs Hälsa med Hästkrafts Radiopodd, ett poddprojekt med stöd av Leader Nordvästra Skåne med Öresund. I poddprojektet får LSS-deltagarna utbildning i att driva, intervjua personer och producera en podd. Genom projektet har det kunnat köpas in ordentlig utrustning för att få till en poddstudio. Med en bra utrustning blir ljudkvaliteten jättebra. Deltagarna kommer ta fram minst tre poddavsnitt under projekttiden, redan nu finns två avsnitt att lyssna på. Gå in på Spotify och sök på "Hälsa med hästkrafts podd" för att lyssna.

Leader-logotype.
EU:s logotype.

Steg 2 - Kommunkafeterian

I kommunhusets cafeteria arbetar brukare och personal sida vid sida. Där finns en handledare som ansvarar för brukarna. I arbetsuppgifterna ingår att serva ett 50-tal personer med kaffe, smörgåsar och nybakat kaffebröd samt städning av lokaler och konferensrum. Det är ett arbete som uppskattas av många.

Steg 3 - Utflyttad verksamhet

Här erbjuder vi dig att arbeta i det som vi kallar utflyttad verksamhet. Det innebär att du arbetar inom kommunal verksamhet, föreningar, kyrklig verksamhet eller hos företag i privata näringslivet. I steg 3 har du en handledare på arbetsplatsen och du träffar arbetsanskaffaren efter överenskommelse.

Fritidsverksamhet för dig med LSS-beslut i Örkelljunga kommun

Att ha något meningsfullt att göra på sin fritid, att vara aktiv och ingå i ett socialt sammanhang är viktigt för många av oss, för att må bra. Bra fritidsaktiviteter kan vara ett stöd för att öka personen självförtroende, självkänsla och självständighet.

I Örkelljunga kommun finns en fritidssamordnare som tillsammans med boendepersonal planerar och utför olika aktiviteter efter deltagarnas önskemål, delaktighet och behov. Deltagarnas önskemål sammanställs i en fritidskatalog som släpps två gånger om året. Det finns även ett gott sammarbete med våra grannkommuner Åstorp och Klippans fritidssamordnare. Tillsammans ordnas många olika aktiviteter, till exempel bussfärd till Ullared och Liseberg, samt vår- och höstfester.

Ansökan

Alla insatser enligt LSS kräver ett biståndsbeslut. Det innebär att en ansökan måste lämnas till kommunens LSS-handläggare innan det går att ta del av insatser. Läs mer om Ansökan om insatser enligt LSS.