Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag 8-12, 13-16

 

Tisdag - torsdag 8-12, 13-16

 

Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

 

Dela

Snapphanetur i Göinge

Örkelljungabygdens lokalförening av HRF arrangerar en bussresa 

Örkelljungabygdens lokalförening av HRF arrangerar en bussresa för både medlemmar och allmänheten där dagen kommer att ägnas åt Skånes frihetskämpar på 1600-talet och deras öden och äventyr. Med en guide tar vi oss igenom de täta Göingeskogarna och besöker några av tidens kvarlämnade minnesmärken.

Vi lämnar Örkelljunga kl. 09.00 och kör österut mot Göinge. I Tyringe svänger vi av söderut mot Matteröd och Brönnestad. Vi åker förbi byarnas kyrkor som bär en del historia från Snapphanarnas tid. Härifrån, på småvägar, tar vi oss till Hovdala slott som var hårt ansatt under krigen på 1600-talet. Här blir vi serverade förmiddagskaffe. Från Hässleholm styr vi kosan mot Knisslinge där vi ska äta lunch på restaurang Snapphanen. Mätta och belåtna åker vi vidarenorrut på småvägar. Under eftermiddagen besöker vi Sporrakulla gård. Gårdens historia är känd från senare delen av 1600-talet, då greve Ebbe Ulfeld fick Sporrekulla i förläning för sina insatser i snapphanefejden. Vi åker även en bit på Ryavägen, under 1600-talets olika krig gick flera svenska transporter via denna vägsträckning som band samman Småland med Skåne. Snapphanar höll till utmed vägen och utförde snabba överfall i omgivningarna. Vi åker självklart också förbi Lönsboda och Loshult. I Loshult skedde ett av historians största rån, snapphanarna stal Karl XI:s krigskassa. På vägen mot eftermiddagskaffet passerar vi Hönjarumsskans, den enda svenska befästningen som friskyttarna själva lyckades inta under skånska kriget. Vi gör ett stopp på Gräddhyllan utanför Markaryd där vi njuter av eftermiddagsfika. Vi är åter i Örkelljunga cirka 17:30.

Pris: 500 kronor (i priset ingår bussresa, guide, förmiddagskaffe, lunch, eftermiddagskaffe samt entréer.) Anmälan till HRF 0435-529 96 eller 0435-505 55 senast 12 maj. Skrivtolkar finns med på bussen. Begränsat antal platser.

Datum: 29 maj

Tid: 9.00 - ca 17.30

Plats: Samling Marknadsgatan

Arrangör: Örkelljungabygdens lokalförening av HRF