Måndag -torsdag 8-12, 13-16

7 tips i vinter

Vad ska man göra när vintern och kyla smyger sig på? Massor såklart! Här kan du få tips på några olika aktiviteter i vinter.

1. Vandra

Vintervandra? Javisst! Flera av vandringslederna i kommunen går utmärkt att gå även på vintern. I Örkelljunga kommun finns många strövområden och vandringsleder att välja mellan. Med rätt kläder och skor kan du komma fram torr och varm överallt (nästan).

Ett speciellt tips är att ta med fikakorgen och besöka Åsljunga klint som erbjuder en fantastisk utsikt över kommunen.

Hitta till Åsljunga klint (länk till Google Maps) >> Länk till annan webbplats.

2. Vinterbada

Om man är orädd går det utmärkt att bada året runt. Det sägs att vinterbad dessutom har positiva effekter på kropp och själ (om du är fullt frisk). Vinterbad sägs till exempel ge stärkt immunförsvar, bättre sömn och mer energi och mindre trötthet.

Här följer en lista med saker som kan vara bra att tänka på innan du provar första gången:

• Ha gärna sällskap när du badar, det gör det mer tryggt och säkert att någon finns med.
  • Det är en stor fördel om du har nära till hus eller bil om du behöver värma dig.
  • Bada alltid från stege så du enklare kommer upp ur vattnet.
  • Ha gärna på dig handskar för när du ska ta i stegen.
  • Bada i dagsljus för bättre sikt.
  • Ha ordentligt med torra kläder med dig att byta om till efter, det kan även vara bra att stå på något på bryggan för fötternas skull.

3. Spela brädspel

Många kanske tänker på klassiska brädspel som monopol och yatzy och drar en suck. Det du kanske inte känner till är att intresset för brädspel växt så pass mycket det senaste decenniet att det nu släpps tusentals nya och innovativa spel varje år. Brädspel finns för alla åldrar och kunskapsnivå. Har du inget lockande spel hemma kan du låna ett och få tips på Örkelljunga bibliotek.

Se vilka brädspel du kan låna på Örkelljunga bibliotek på www.bibliotekfh.se (länk till annan webbplats). Länk till annan webbplats.

4. Längdskidor

När vädret tillåter finns det ett par spår för ländskidåkning i kommunen. Om du inte vill åka fritt och spåra själv vill säga. Ett spår finns i Eket och ett annat spår finns på Woodlands Golfklubb.

Du kan se spårstatus på skidspar.se (länk till annan webbplats) Länk till annan webbplats..

5. Upptäck lokala sevärdheter

Visste du att det finns många lokala sevärdheter i Örkelljunga kommun? På ett tjugotal platser finns det skyltar som utmärker och berättar om en plats, byggnad eller person som på något sätt är eller varit viktig för kommunens historia. Många platser finns i Örkelljunga tätort, med promenadavstånd mellan och några finns utspridda i kommunen.

Alla platser finns markerade på en karta som du enkelt kan ladda ner eller skriva ut >> Pdf, 5.1 MB.

6. Se en film

Vad är bättre än att krypa ihop under en filt och se en film när vintermörkret lägger sig?

Nyckeln till frihet (1994) med bland andra Morgan Freeman och Tim Robbins rankas som en av de bästa filmerna genom tiderna enligt IMDb. Är det den du ska se ikväll kanske?

Har du bibliotekskort kan du kostnadsfritt använda tjänsten Cineasterna som är en strömmande filmtjänst för bibliotek. Just nu innehåller den 3000 filmer för alla åldrar från 82 länder och 52 språk.

Hitta din nästa film på www.cineasterna.com (länk till annan webbplats). Länk till annan webbplats.

7. Bowla

Bowling är ett trevligt och underhållande sätt att umgås på, som passar för alla åldrar. I Örkelljunga kan du bowla på Sim Motion Bowling som har fyra banor.

Få mer information om öppettider och priser på simmotionbowling.se (länk till annan webbplats). Länk till annan webbplats.