Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Reception:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Örkelljunga Skyttepaviljong

År 1899 bildades Örkelljunga Skytteförening. 1905 hade Skyttegillet ungefär 130 medlemmar och troligen anlades paviljongen med skjutbana under denna tid, men ingen vet när Skyttepaviljongen anlades. Endast att det var i början på 1900-talet. Skyttepaviljongerna användes till dans och festligheter och var söndag sägs det ha dansats i Örkelljunga Skyttepaviljong.

Protesterna mot paviljongen i förening med en ansträngd ekonomi gjorde att paviljongen såldes till Godtemplarföreningen. De flyttade byggnaden, men funktionen som dansbana kvarstod. Harald Andersson, Godtemplarföreningens ordförande, köpte senare paviljongen och drev där en biograf som hette Scala.

Byggnaden revs efter en tid men paviljongen lever kvar i en sång skriven under andra världskriget av beredskapsmannen Arne Pärson. Pärsson var under andra världskriget förlagd till trakten och skrev då den berömda schlagertexten om Örkelljunga Skyttepaviljong utan att någonsin sett den. Även i boken Örkelljungabilder av Nils-Arvid Bringéus finns Örkelljunga Skyttepaviljong omskriven.