Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Starta en förening

Har du bestämt dig för att bilda en förening? Då finns det vissa saker att tänka på. Det krävs en del i uppstartsfasen men vi hjälper gärna till. Här kommer en kort sammanfattning och några bra länkar om man vill läsa mer.

Vad är en förening?

En förening är en sammanslutning av människor som har ett gemensamt intresse. Verksamheten får inte gynna medlemmarna ekonomiskt och ska bygga på demokratiska principer. Det juridiska ansvaret har föreningsstyrelsen. Alla har rätt att bilda en förening.

Hur bildas en förening?

En grupp människor med samma intresse samlas för att bilda en förening. En tillfällig styrelse utses och kan bestå av tre personer, en ordförande, kassör och sekreterare. Deras uppgift är att kalla till ett allmänt möte, förbereder förslag till stadgar och ger förslag på vilka som ska ingå i en styrelse. Ett förslag på namn på föreningen är också bra att förbereda.

När den tillfälligga styrelsen gjort detta är det dags att kalla till ett första möte. Efter detta första möte är föreningen formellt bildad. Det finns för övrigt massor med mallar man kan använda, både när det gäller stadgar, kallelse, protokoll och så vidare.

Styrelse

Styrelsen ska bestå av minst en ordförande, en sekreterare och kassör.

Stadgar

Stadgar är skrivna regler för föreningens arbete och grunden i en förening. Där beskrivs föreningens syfte, regler och arbetssätt. Det är viktigt att lägga tid på att arbeta fram stadgarna. Oftast finns det bra mallar att utgå ifrån.

Skattemyndigheten

Om ni som förening vill söka kommunala bidrag behövs ett organisationsnummer. Detta söks hos Skatteverket. Alla föreningar måste även lämna uppgifter som sina inkomster och utgifter till den lokala skattemyndigheten.