Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Vatten och avlopp (VA)

I Örkelljunga sköts den kommunala vatten- och avloppsverksamheten av NSVA (Nordvästra Skånes vatten och avlopp).

Akuta ärenden

Om du får akuta problem med ditt kommunala vatten eller avlopp ringer du:
010-490 97 00 och välj "akut felanmälan" (öppet dygnet runt).

VA-driftstörningar - sms-tjänst

https://www.nsva.se/kundservice/driftstorningar/sms/ Länk till annan webbplats.

Kända driftstörningar

Kända driftstörningar kan du se här Länk till annan webbplats.

Vad renas och varför?

Reningsverk är byggda för att rena vattnet från fosfor och BOD (syreförbrukande partiklar). Fosfor är inget giftigt ämne utan tvärtom livsviktigt. Fosfor orsakar i stora mängder övergödning av våra vattendrag vilket leder till ökad algblomning.

När dessa alger så småningom dör faller de till botten. På botten finns mikroorganismer som "äter" upp de döda algerna och de partiklar (BOD) som finns i vattnet. När detta sker förbrukas det syre som finns i sjöns botten, vilket leder till att bottenvattnet blir syrefattigt och att fisken dör.

Slam

Slammet från brukarna och det slam som bildas vid reningsverken är ett utmärkt gödningsmedel eftersom det bland annat innehåller stora mängder fosfor. Mikroorganismerna i den biologiska reningen och slammet efter den kemiska reningen är också ett utmärkt gödningsmedel.

Det negativa är att i slammet hamnar även icke önskvärda ämnen som spolas ned i bland annat hemmen som till exempel färgrester, snus, medicinrester med mera. Detta gör det svårt att få ett bra slam vilket påverkar kretsloppet negativt.

Tänk på

Det är av största vikt, både miljömässigt och ekonomisk, att brukarna endast spolar ned sådant som passerat kroppen och toalettpapper. Vidare bör miljömärkta produkter såsom tvättmedel, schampo och dylikt användas. Genom att följa några enkla råd kan du medverka till en bättre miljö och ett bevarande av våra vattendrag.

VA-utbyggnad i Landsbygden

Länsstyrelsen Skåne har begärt Örkelljunga Kommun om uppgifter gällande kommunens planer på utökat verksamhetsområde för kommunalt VA.
Läs kommunsstyrelsens protokoll från 2016-05-04. Pdf, 8.7 MB.