Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag -torsdag 8-12, 13-16


Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Dela

Drakabygget ”Frihetens verkstad” (1960‑1975)

Sommaren 2021 uppmärksammar Örkelljunga kommun en viktig del av regionens konsthistoria – Drakabygget ”Frihetens verkstad” (1960–1975). Under 60- och 70‑talet var Drakabygget ett konstnärskollektiv där ledande personer var Jørgen Nash, Lis Zwick, Asger Jorn, Jens Jörgen Thorsen och Hardy Strid. På gården bodde många konstnärer och det var en plats för skapande, aktioner och provokationer. Det var en plats dit alla var välkomna och där man kunde testa nya idéer, skapa något utifrån ingenting.

Ett foto på konstnärsparet Lis Zwick och Jørgen Nash

Konstnärsparet Lis Zwick och Jørgen Nash. Foto: Sven Hjalmarson.

Utställning med skrivarworkshop och kreativ verkstad

I sommar ordnas en utställning som bland annat kommer innehålla en skrivarworkshop och en kreativ verkstad i Drakabyggets anda.

På temat ”Den lekande människan” går det att skapa med ord, bild och material. En del av det som produceras är tänkt att samlas i antologin ”Det lekfulla arvet – Drakabygget ”Frihetens verkstad”. Oavsett ålder kan du vara med och bidra till antologin och utställningen med skapat material eller med minnen eller berättelser från Drakabygget.

Bidra med skapat material

Håll utkik efter sommarens workshop och kreativa verkstad! Eller skicka in ditt bidrag redan nu. Dikt, collage, teckning, foto eller en berättelse. Max 3 A4-sidor. Du kan till exempel avslöja din bästa fint eller beskriva din uppfinning. Skissa en frissa eller bli vän med en bokstav. Lek med orden!

Vanligtvis är jag bara en vanlig bokstav. Det är inte så bara det. Jag tycker om när det är soligt och när det lyser på min runda mage. Jag tycker om att sitta ner. Det gör jag när jag är ett litet d. Står upp gör jag när jag är stor. Alltid rak i ryggen. Inomhus och utomhus är jag densamma. Pigg. Det hör du på ljudet. Prova själv så får du höra. D! Det går nästan inte att säga det utan att le. (D – den arga bokstaven av Andreas Svanberg).

Bidra med minnen eller berättelser från Drakabygget

Har du inspirerats eller varit i kontakt med kollektivet i Drakabygget och har minnen eller berättelser får du gärna dela med dig.


Välkommen med ditt bidrag senast 10 juni, 2021.

Du äger rätten till ditt bidrag och godkänner i formuläret nedan att det kan komma att bli material åt antologin och utställningen. Bidrag kan komma att redigeras. Kränkande eller olagligt innehåll publiceras inte.

Har du frågor eller vill bidra med något annat än vad som kan bifogas i formuläret, kontakta Andreas Svanberg (redaktör för antologin och medansvarig för utställningen).

Jag godkänner att Örkelljunga kommun hanterar mina personuppgifter. * (obligatorisk)
Jag godkänner att Örkelljunga kommun hanterar mina personuppgifter.
Jag godkänner att det jag skickar in kan komma att bli material åt antologin och utställningen. * (obligatorisk)
Jag godkänner att det jag skickar in kan komma att bli material åt antologin och utställningen.


(.pdf, .doc, .docx, .jpg, .jpeg)
Jag vill att mitt bidrag publiceras anonymt * (obligatorisk)
Jag vill att mitt bidrag publiceras anonymt


Fotografi på publicerat material från Drakabygget.

Publicerat material från Drakabygget. Foto: Andreas Svanberg