Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag 8-12, 13-16

 

Tisdag - torsdag 8-12, 13-16

 

Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

 

Dela

Statistik

För att veta vilka insatser som behöver göras så krävs det kunskap om hälsoläget i kommunen. Det kan vara allt från att titta på nationella siffor om hur många som blir sjuka till att fråga enskilda personer hur de mår. För att kunna jämföra med andra kommuner och för att kunna se förändringar över tid kan det vara bra att använda sig av samma frågeformulär.

Till exempel deltog alla kommuner i Skåne under år 2012 och år 2016 i en enkätundersökning om hälsa för barn och unga i årskurs 6, årskurs 9 och andra året i gymnasiet. Resultatet, Folkhälsorapport Barn och Unga i Skåne, visar hur ungas hälsa i Örkelljunga är jämfört med i andra kommuner och jämfört med hela Skåne. Dessa rapporter ligger till grund för politiska prioriteringar gällande insater för barn och unga.

Lupp

Under hösten 2018 har kommunen genomfört en undersökning som kallas för Lupp, det står för Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, vilket är en undersökning som riktar sig till ungdomar mellan 13-19 år. Enkäterna har fyllts i digitalt under skoltid. Resultatet av undersökningen kommer att analyseras av kommunens förvaltningar och ligga till grund för politiska beslut rörande unga. Resultatet kommer även att presenteras här under våren 2019. Läs mer om undersökningen på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor: Ungdomsenkäten Lupplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Informationsmöte om ungdomars vardag i Örkelljunga

7 november 2018 hölls ett informationsmöte om ungdomars vardag i Örkelljunga med fokus på psykiska hälsa, upplevd trygghet och spelande samt bruk av alkohol, narkotika, doping, narkotika och energidrycker.

Syftet med mötet var att förmedla kunskap om nuläget i kommunen och ge exempel på skyddsfaktorer och stöd. Det presenterades statistik för Örkelljunga och hur den förhöll sig till Skånegenomsnittet samt nationella siffror. Mötet skedde i samverkan mellan kommunen, kommunpolis och räddningstjänst.

En sammanställning av de ämnen som behandlades och aktuell statistik finns att läsa i presentationen Informationskväll om unga i Örkelljunga - 2018Powerpoint.