Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:




Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

”Verksamheten berättar” om kulturskolan

Den här veckan har kommundirektören besökt kulturskolan och träffat musiklärare AnnaKarin Pålsson och kulturskolechef Mats Löfving för att höra mer om deras verksamhet.

Entré med blå skylt utanför en röd tegelbyggnad. Gruppbild på fyra personer stående bakom cymbaler.

På kulturskolan träffas AnnaKarin Pålsson, lärare i musik, Ardiana Demjaha, kommundirektör, Lisa Møller, bibliotekarie/kommunikatör och Mats Löfving, kulturskolechef.

Granne med flera skolor ligger Kulturskolan på Kungsvägen mitt i Örkelljunga. Byggnaden ligger något indragen från vägen och gör kanske inte så mycket väsen av sig från utsidan, men innanför dörrarna är det allt annat än stilla.

Mats Löfving och AnnaKarin Pålsson berättar att det ofta sjuder av musik i alla hörn av huset. Här pågår undervisning både dag- och kvällstid och ofta övar orkestrar och enskilda elever på samma gång.

Händer på pianotangenter och noter i bakgrunden.

Kreativitet utvecklar de unga

I ett rum sitter en av kulturskolans pianoelever. Elina spelar ett modernt stycke av komponisten Kristine Bratlie, ett musikstycke som hon också ska framföra för full publik, på den stora elevkonserten dagen efter.

Elina är en av de 282 elever som går på kulturskolan. För dessa elever spelar skolan en viktig roll, och det handlar inte bara om musik.

- Att få vara kreativ påverkar barnen på många olika sätt. Det ökar deras självkänsla och förbättrar deras koncentration och skolarbete. Barnens sociala förmåga stärks och de lär sig samarbeta när de deltar i våra ensembler, grupper och orkestrar, säger Mats Löfving.
Ett flertal teckningar, några i gråskala, andra mycket färgglada.

I kursen literacy provar eleverna på olika skapande uttrycksformer. Utöver skrivande finns möjlighet att testa måleri, teckning, serieskapande och kollageteknik.

Brett utbud

De senaste åren har skolan breddat sitt estetiska utbud och bytt namn från musikskola till kulturskola.

- Med bidrag från Kulturrådet har vi kunnat utöka undervisningen och testa nya områden som sångprojekt, dans och literacy. Det har varit både populärt och jätteroligt, berättar Mats.

Ekonomiska bidrag från Kulturrådet har också gjort det möjligt för skolan att köpa in instrument till både undervisning och för uthyrning till eleverna. I mitten av huset ligger ensemblesalen, med högt i tak, stort parkettgolv och med travar av notställ och stolar utmed väggarna. Här tränar både slagverk, stråk, blås och något som kulturskolan kallar ”blåsmix”.

Stor sal med glasfönster i taket och ett stort öppen parkettgolv. Ett rum i ljusa färger med två stolar och ett elpiano.
Blåsinstrument i förgrunden med orkester i bakgrunden.

Kulturskolans ensembler, grupper och orkestrar åker ofta på konserter och uppvisningar utanför kommunens gränser.

- Blåsmix är en introduktion i blåsinstrument för 7-8-åringar. Eleverna får låna lite mindre och lättare instrument och bekantar sig med både musiken, instrumenten och samarbetet i en orkester, förklarar Mats.

Att gå på kulturskolan är populärt och till flera kurser är det lång kö. För att göra det lättare att delta i musikundervisning för elever som inte bor i Örkelljunga åker musiklärarna också ut till andra delar av kommunen.

- Jag har både sång- och pianolektioner i Skånes Fagerhult, berättar AnnaKarin.
- Dessutom kör jag runt till alla skolor i kommunen i ett stort sång- och musikprojekt som kallas ”Tvåornas kör”.

Det är tredje året i rad som kulturskolan leder Tvåornas kör för alla elever i årskurs 2.

- Vi har ett riktigt bra samarbete med lärare och skolor. Jag besöker klasserna tre gånger under terminen och nu den 22 maj avslutar vi med en stor konsert i Forum. Då står 120 elever på scen och sjunger tillsammans, det är en fantastisk stämning.

Anna-Karin berättar entusiastiskt om projektet och menar att det är ett arrangemang som åstadkommer betydligt mer än den konsert som fyller Forum till sist.

- Det är en stor upplevelse för varje enskild elev att få delta i ett så mäktigt sammanhang där alla är lika viktiga och där man skapar något tillsammans. Och det är fantastiskt att se barnen upptäcka glädjen med sång och musik!

Ungdomar går i parad på en gata.

Örkelljunga drill och paradorkester uppträder ofta vid festligheter i kommunen. På lördag den 11 maj kan du se dem på Örkelljungadagarna! Omkring klockan 12.40 görs ett konsertframträdande vid lejonstatyerna.

Goda förutsättningar för rikt kulturliv

Att kulturskolan spelar en viktig roll för de unga i kommunen är både AnnaKarin och Mats övertygade om. Men det är inte bara barn och unga som har glädje av kulturskolan, för övriga kommuninvånare fyller verksamheten också en viktig funktion. Kulturskolan deltar på många olika arrangemang både i och utanför kommunen.

- Vi är bland annat med på nationaldagen, på medborgarceremonin och på Örkelljungadagarna. Vi arrangerar konserter och marscherar vid festliga tillfällen, dessutom deltar både drill och ensembler på olika musikarrangemang och uppvisningar runt om i landet. Med kreativitet och glädje utvecklas de unga och skapar goda förutsättningar för ett rikt kulturliv i hela kommunen, avslutar Mats.

Mer information om vad kulturskolan erbjuder och bilder från deras aktiviteter hittar du på sidorna Kulturskolan och Kulturskolans Galleri.

Verksamhetsbesöken ingår i kommunens utvecklingsarbete

Utifrån kommunens utvecklingsprojekt ”Service och bemötande” träffar kommundirektör Ardiana Demjaha våra medarbetare på plats i verksamheterna. Under besöken genomför Ardiana ingående samtal med personal på plats.

Här tar vi tillfället att berätta om allt det fina arbete som görs inom Örkelljunga kommuns verksamheter. Läs gärna reportaget frå förra veckans besök på vårt:

Bibliotek

Vi är snart tillbaka med reportaget från när kommundirektören besökte gata/park-enheten – håll utkik efter "Verksamheten berättar"!