Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Dödsfall och sorg

Vid plötsliga dödsfall kan krisgruppen POSOM (Psykiskt och socialt omhändertagande) vara en resurs. Om dödsboet saknar tillgångar går det att ansöka om bistånd hos individ- och familjeomsorgen.

Sorg

När någon i familjen eller i närheten dör vänds tillvaron upp och ner för både barn och vuxna. Sorg är en av de känslor som kan komma när något allvarligt hänt och som förändrar livet, som att förlora någon närstående.

Låt dina känslor komma fram

Sorg är en naturlig del av livet. Att sörja hjälper oss att bearbeta och acceptera det som har hänt. Det gör vi genom att låta känslor och tankar komma. Så småningom blir smärtan i minnena svagare. Vanliga reaktioner när vi förlorat någon närstående är att vi har sömnsvårigheter och mardrömmar och känner ledsamhet, längtan och saknad.

Fysiska reaktioner

Ibland kan sorg skapa ilska och ett utåtagerande beteende. I en del fall kan man också känna skuldkänslor och ha funderingar kring varför dödsfallet inträffade. Även kroppen kan drabbas av sorgereaktioner och vi kan få huvudvärk, magont och muskelvärk. Allt detta är helt naturliga reaktioner på sorg.

Viktigt att prata med någon

För dig som hamnar i en lång sorgeprocess kan det vara viktigt att det finns någon vuxen att prata med för att komma vidare. I Örkelljunga finns det olika verksamheter som kan erbjuda stöd och råd.

Som ett första steg går det att vända sig till skolkuratorn. Kontakta även Centrumresursen.

POSOM

POSOM-gruppen underlättar bearbetning av psykiska efterreaktioner hos enskilda individer och grupper som drabbats av en svår händelse. Läs mer om POSOM